Thursday, September 27, 2012

berjangkit

Both Aydan and Auny is running high fever. Sigh!
Wish you both well soon, dearies.

Lots of luv,
IBU

Almost a year?

Yes. It is. And life is pretty changed now, Alhamdulillah. Let see :

Kids
Aydan is 5 years old, enjoying his daily routine to Qdees every weekdays. he is very keen on completing his homework daily basis, likes maths and not really enjoying spelling. He is turning into a young boy, his facial features change to more boyish look instead of girly he used to put up with years before. Dulu kan ramai ingat dia gegirl..
Auny is 3 years old, and 2013 will mark her new journey to play school system. Hope she can manage. She is one 'tough' lady! I really cannot tahan her smell, it makes me addicted. It broke my heart since for 6 months now, she never miss asking me am i working tonight since she wants to sleep with me.

You both I love, always be, and please bear with my temper as I bear with yours.
Ibu is trying my best to be high level patience with both of you. Please listen to tok and tokki whenever ibu not around since you know ayah is not around.
I will update more from time to time about both of you.

Career
I am no more SAHM. I am climbing up my career stairs as soon as I landed 14 March 2011 in Hewlett Packard. I moved from Agilent to Chevron. And soon to be to a new account (existing). Insyaallah, it will be a smooth transition in between me and both parties.
I try my best to gain back those 4 years for betterness of our life, and i am not going to turn back anymore.Husband is still far from me, but may allah brings us closer to live together. Amin.

If only I can turn back time, there were so many thing that I wanted to change. But being in my shoes now, I get comfortable and learning to be more greatful. I knew that no one can change their own life except our own. I would love to lepak all day with kids like I used last time, but ibu is promising herself for both of your better future. One time in future, if you happen to read my writing, you know deep down I am thankful Allah for your presence. Both of you change my life 360 degress :)

As at for now, 09/27/2012

Monday, October 24, 2011

Hand in a pocket

Feels like the biggest


 in my life.

Right now.
Right here.


Monday, August 29, 2011

Menu Raya 2011

Masak apa ye? Kan i said in previous post i am gearing up for ...new challenge!
I am going to cook something like friends yang expert masak untuk raya. I have asked around thank you so much *someone* shared her family receipes with me, alhmdulillah.

Kenapa tak tanya tok? Tanya la.....ambil ilmu here and there.

I am going / planning to cook :

nasi minyak
ayam masak kurma
soto ns impit + mee
agar2 cocktail
roti pita daging cincang

Those knowing me might say "impossible"......we see how........hoW..hOW...HOW  :-)

Hubby please do not forget anything from the list to buy okeh??





Saturday, August 27, 2011

Spagetti meatball Raya tahun lepas, 2011 - Part 2 -

Yup! Indeed! Mesti geleng kepala kan my mum in law kalu tau menantu masak apa.
And i agreed sebab???Sebab sangatlah senang dan tak pernah dibuat orang.(ada kot, tapi not raya pertama la). my BFF theme's sister did but open house la, bukan RAYA PERTAMA ;)

Which I also did from scrap, all those tomatoes, fresh oregano, meatballs, bla bla bla. Fuh! Fenat!
And yang bestnya, 4 pack of San Reno spagetti HABIS! HABIS get it? Licin.
The guests like it so much because something different, something homemade, and something not that "heavy" (since after semayang raya we got jamuan raya di Batalion area).

It was really a good idea, but oh boy I will not repeat same menu this year haha! Time to gear up.


Friday, August 26, 2011

Memori Raya tahun lepas, 2010 - part 1 -


hari ini hari jumaat, mood raya sangat la tinggi hohoho! tapi disebabkan Isnin still keje (halfday) maka mood kerja automatic adalah kelaut! hohoho! Bernasib baiklah boss saya ber base di Philly, bukan Malaysia. Tak pe, tak pe, second week raya pulun cuti habis. *pujuk diri*

Since this raya plan quite lil bit menyakitkan hati since i am supposed to raya KL first, then only Ipoh, now plan bertukar jadik raya KL first day, then petang raya pertama tu shoot ke penang. Hubby is not getting first week of cuti raya eventhough at first he said he'll getting one !Sigh!

Takkan sanggup nk biar cintahati beraya sorang-sorang kan,so being a very good and obedient wife, im coming home to Penang petang raya pertama. Insyaallah. May our plan becoming as what we planned. Amin.

Teringat tahun lepas, that time we newly joined 2 Melayu, so ramai yang stay di kem nak datang rumah. CO baru pun kata nak datang! Kuih confirm la takkan nak kebas tok punya, buat pun takkan buat punya (kata ada 2 anak kecik kan), so we bought yang saploh hinggit sebekas tepi jln,dlm 6 gitu. Bleeuurgghh! Len kali no need to buy. Better beli kekacang dan kerepek saja.Better!Lesson learnt untuk tahan2 hadapan. Tapi ramai ja yang beli itu pasal I dragged him to buy also.

Then part pagi raya meal, sah2 sunat makan before pi semayang raya and orang lak nak datang kan,being me i never ever cooked (ALONE) meal raya. No, left alone I cooked. I rarely cook,being full time housewivfe 4 years hubby need me more to tend the kids and him.I cooked but not so much :(
So cooking part was more on stall bought.
All those rendang ketupat nasi itu ini N.E.V.E.R. GULP!! I asked for mum's recipe of kuah kacang and boiled some nasi impit (4 freaking hours?????).
Not easy you know, dengan hubby pi takbir rumah ke rumah, aydan and auny with me, rasa nak nanges since I handled all things from scrap! Kacang saja my mum dah siap bakar,lain sendirik!Teringat balik put smile to my heart, tapi still geram since him cannot bring those two along. Gedebak gedebuk masak sampai almost 3 am kot! My mistakes.

Mum already warned cook after Isyak, so that you have more energy and better yet you can adjust here and there, but degil punya pasal, masak start at 12 midnite mcmtu, because I assumed hubby kan balik masjid ambil anak2. Tidak! Sendiri padan muka hehe.
And thennnnnnn takkan la kejam sangat nk hidangkan itu saje kan?kan??

Hubby suggested (the eve of raya - noon) to cook my specialty (sangatlah!!), I raised my eyebrow and he convinced me hey why NOT?

Wait until I let u know what he asked me to prepare!!! Part 2.

Monday, August 15, 2011

merepek

Eh! lama tak blogging, banyak nak cerita, tapi macam biasa tatau macammana nak cerita atau cane nak luahkan. Ramadhan alhmdulillah dah yang ke 15, lagi 15 gayanya, makan pun macam biasa-biasa saja takde teringin yang pelik2 (tidak pregnant), cuma emosi tu DAMN! amatlah menyinga bila ada benda tak kena atau tak ikut spesifikasi. Husband is being away for nearly 3 weeks, but alhmdulillah God made it easy for us,he took leave until Thursday (kot) and as he said, wanting to spend quality time with you and kids auuuwwwwww.

Which we did, pergi shopping raya, balik Ipoh, jalan2 Ipoh sampai muntah and balik KL,pusing2 KL mcm orang mabuk jam 1 baru blik rumah.summore with 2 kids!
Workwise?
Hum, susah nk describe, keje so-so, not too much but only from 10-20th reporting need to be done for 9 countries altogether, dapat lak boss yang amat sporting berpengkalan dia philadelphia nun, lagi la flexible meble hari2 banyak ample time.
BUT........kena pandai allocate time, if not you'll hook on internet, which is nanti balik rumah pening kepala sakit mata sebab byk sgt "membaca"....**
I love my work at HP, i love the environment, the collgs, especially the flexibility, but what i dont love is the future...

a lil bit hard to "see" future in my jobscope.

Tapi setiap benda yang terjadi ada hikmahNya, i believe that, insyallah.
TQ ALLAH.

bye. Dah jam tatau nak tulis apa.

Wednesday, June 8, 2011

berani dalam takut

hehehe, kalau orang yang betul-betul kenal saya, saya memang seorang yang penakut walaupun saya besaq badan.kalau tengok, mesti nyorok belakang henbag ka, belakang jaket ka, belakang tapak tangan ka, bukaknya kecik aje, kadang2 cukup2 nk tengok subtitle.kadang2 tengok part bawah2 kaki je.kalu part terkejut (nk lak muzik yang memang tak fail, leh luruh jantung i).

berani sebenarnya nak tengok, tapi selepas itu yang tak tahan tu.bila terbayang-bayang dalam toilet, kat atas pokok, kat belakang kereta, aissshhhh!!!! penakot tahap cipan.
hubby memang tau perangai saya, kalau ada iklan cerita hantu (khamis biasanya) memang dia senyum2 aje, then mesti dah abis iklan, "dah, dah , dah abis "...hehe.
thats why kalu dia takde automatic je mlm sikit nk ke khamis tu takyah la layan tv, layan je movie yg download tu!

So sekarang kadang2 tgh wat keje bila tensen tgk youtube, berpuluh2 cite hantu ada.yg geli mkn cacing pun ada (santau), yg paling tak takot khurafat sebab gelap aje dari siang ke malam hantu pun tak nampak.ramai opismate,so tak takut! aritu team lead tanya u tengok apa sampai duduk belakang jaket?ohh, itu tgk senjakala.hehe.

and yang buat gelaknya sekarang kalu ada cerita2 tak best mcm tu kt astro, aydan mesti tanya saya
"ibu...ibu takut ke...ibu nak ke?"


amboi ko nak.....berlagak ek!!!

Thursday, June 2, 2011

things happen for a reason

Salam!
Ola my blog!
Dah lama tak update blog, quite sometime.
Many changes, i am now full time working mum instead of full time housewife. Nak masuk 3 bulan!
banyak pengalaman, banyak kenangan sepanjang 4 tahun not working, aydan and auny is now 4 and 2, besar dah anak ibu.

Life is not easy peasy, im not complaining but just a reminder for me and us. Ada kala diatas, kebanyakan di bawah. Tapi tak pe, Allah kan ada ;)

and tq mum for taking care of the kids! we love u *hugs*hugs*hugs*

Wednesday, February 23, 2011

so adhoc, so serabai!

i really don't like ADHOC, LAST MINUTE job/things to do/events,
i hate it!

wish i can take it mind over matters


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

no still cannot lah!
because i am not dateeen u know..my husband only kapitan!pppfffrrrggghhhhhh!

so duduk diam2 saje lor

Tuesday, February 22, 2011

I got you babe

They say we're young and we don't know
Won't find out until we grow
Well I don't know if all that's true
'Cause you got me and baby I got you
Babe
I got you babe

They say our love won't pay the rent
Before it's earned our money's all been spent
I guess that's so, we don't have a pot
But at least I'm sure of all the things we got
Babe
I got you babe

I got flowers in the spring
I got you to wear my ring
And when I'm sad, you're a clown
And if I get scared, you're always around

Don't let them say your hair's too long
'Cause I don't care, with you I can't go wrong
Then put your little hand in mine
There ain't no hill or mountain we can't climb
Babe
I got you babe

I got you to hold my hand
I got you to understand
I got you to walk with me
I got you to talk with me
I got you to kiss goodnight
I got you to hold me tight
I got you, I won't let go
I got you to love me so

I got you babe

Monday, February 21, 2011

never / ever / never

competition is very tough, unlike 4 years ago..sigh.
may Allah bless me with my new path, and a new vow,
and would never ever never sulked in that corner again, insyaallah.

Sunday, February 20, 2011

cukup lama dah

Assalamualaikum, 20 february! 
Genap sebulan satu hari cuti blogging.
Well......everything is ok, and sihat and bersyukur.

i have got many things to complained (who doesn't?) but that made me more determine.
Insyaallah.

-though one door is shut, there are thousands still open to you!-

 

Wednesday, January 19, 2011

CUTI LAMA SIKIT KOT






ohh, atas bukan angels saya,itu angel google ;p


(hati,jiwa,badan) saya ni kalu boleh dikerat, nak belah dua,
satu tinggal di puchong buat teman parent saya,
satu lagi dengan cintahati..

saya tengah packing2 nak balik island,
semalam cintahati saya dah datang nak ambil kami,
sedihnya hati saya tak reti nak describe
tinggallah parent dan adik saya.
ma ayah adik jaga diri baik2 k,
insyaallah kami pulang lama-lamaaaaa lagi  :(
terima kasih atas SEGALA-GALANYA
jom la ikut blik penang heheheehehe.

as for the blog,
i maybe do not have time to spent leisurely in front of internet anymore,
with 2 kids on my care, house to be spring clean and whatnot and what to ,
and we are shortly moving to new quaters SOON.
(damn tiring huhu)
and BAKAT opening SOON,
hum....i really do hope i am not as busy as last year (peluh tak kering tabur jasa demi karier suami,ffppuhhh)

to all yang singgah rumah saya, yang susahpayah spent some time for me,(walaupun anak buat perangai u all still cool!!!!!)
thank you, and see u when i see u.
take care.
semoga Allah memberkati kehidupan seharian kita,mengampuni dosa2 lalu, dan menerima amalan/ taubat,AMIN AMIN YA RABBAL ALA MIN.

Thursday, January 13, 2011

something to remember by




 *picture taken on somewhere mid 2009-at 1y6m*


cari parking di tesco (hari minggu)
ibu : itu ayah, masuk parking dekat entrance
tokki : susah la,ruang kecik
aydan : sikit-sikit susah, sikit-sikit susah.

depan pintu toilet
auny : tok, tok,tokkkkkk....
aydan : bu, bu....dia tu sikit-sikit panggil tok, sikit-sikit panggil tok.

depan tv tengok ultraman
aydan : bu..mana ibu ye?
ibu : ibu dia takde, masak..

scene lain pulak
aydan : bu, pesal ibu ye nangis?ayah ye mana?
ibu : hoh.....! (family oriented?)

kedengaran lori paper lama lalu depan rumah
aydan : bu,tengok tu ye, paper lama..ada orang tu,ye berenti, ye paper lama,pastu ye pi ofis.
(maksud dia lori paper lama lalu, ada org jual barang,lepas tu orang tu beredar,tapi kenapa dia pi ofis itu compius)

berlari mendapatkan ibu
aydan : bu,bu, askar ni nak kencing lagi, tadi tak leh kencing sekarang boleh dah.


dannnnnn..........ini adalah hari ke LAPAN aydan being diaperless (started on 7th jan 2011),
eksiden 6 kali,tapi ini tok dia banyak tolong.muafakat membawa berkat (pada poket)
*pic taken on 2.2.10-at 2y2m*
kan tok kan?kan kan?
tujuan saya buat entry ni bukan sebab yang lain, melainkan untuk mengingati bahasa,pemahaman dan keletah aydan di umur 3 tahun.

Monday, January 10, 2011

Happy Birthday Ma! * 10.01.11*


virus

while i am busy doing my stuffs on the internet, suddenly, 

"your system might crash, press cancel to avoid"

DAMN!! my lappie is being attacked by virus, 9 all together!
double D :(

p/s : might be MIA for few days la kot.

sadis! sedih! dah tatau nak buat apa.


Sunday, January 9, 2011

cerita pendek kekasih lama

janji nak cerita panjang psl jumpa kekasih lama.
saya ada 4 orang, tapi yang free cuma 2 orang. (seorang lagi businesswoman).
la, mesti la perempuan ;p

kekasih pertama namanya sharifah muharra diba al-jamalulail, dia best sebab dia paham saya,saya paham dia.
kekasih kedua namanya intan zulaikha ismail, dia best sebab dia paham saya.saya paham dia.
kekasih ketiga yang tak datang ,syakira aina wan bukhari, dia best sebab dia paham saya,saya paham dia.
kekasih keempat tak masuk korum sebab dia korum uitm (ini bab lain). tapi saya rasa kami tak beberapa paham each other, yes we are both complicated when we have each other (tak paham skip the subject nanti pening haha)

kenapa saya bagi alasan sama? sebab memang itu the truth, 19 years of friendship and still counting.
senang cerita, we understood and complete each puzzle.

hari jumaat 7th kami jumpa di kokopelli,pj.
best, sebab lama tak jumpa.
walaupun tersekat2 borak, tapi still best.
but i think we have to meet another time with playground beside lah.hehehehe.
sapa ada anak kecik sure tahu why.

nevertheless, i would like to say THANK YOU FOR SPENDING YOUR PRECIOUS TIME WITH HUMBLE ME. THANK YOU.....

Growing pains
Broken chains
A sad melody

Falling tears
Listening ears
A friend just for me

Reaching out
Sharing doubt
When life gets me down

Hands to clutch
Gentle touch
Can turn me around

Spoken words
Softly heard
Cognitivity

Holding tight
Loving light
Calm serenity!



(no pics cos we are not up to the mood)
(kena set timing lain kalau nak cerita panjang-panjang-panjang)

Friday, January 7, 2011

kekasih lama yang amat saya rindu


 *telur googled*

saya tengah bersiap, jap lagi nak keluar.
saya ada date dengan kekasih lama, excitednya saya mcm budak sekolah tingkatan 2 (ehh gatal!)
nanti saya cerita panjang ok manishatisyaza...tungguuuuuuuuuuuu ;p

berdosakah shopping dihari jumaat?(hari ini 7th jan,jumaat)

* taken from email,tq theme

Dosa Jual Beli Hari Jumaat
Oleh
Zaharuddin Abd Rahman (klik sini)
 
 
Sudah menjadi kebiasaan, disebabkan hari Jumaat adalah hari kerja di Malaysia, lelaki yang bekerjaya terpaksa terkejar-kejar mengambil waktu rehat tengahari untuk makan tengahari dan juga menunaikan solat fardhu Jumaat secara berjemaah. Namun, dalam ketika itu, ramai yang tidak sedar setiap minggu, mereka mungkin membeli makanan yang berulamkan dosa.
Sebelum ini, saya pernah mengulas berkenaan hal ini melalui siaran ‘Tanyalah Ustaz TV9' dan juga wawancara bersama Utusan Malaysia. Namun melihat kepada kekerapan dan kurang sensitiviti kalangan umat Islam di Malaysia khususnya. 
Satu penulisan ringkas yang khusus berkenaan hal ini adalah perlu.
Persoalan jual beli yang terus berlangsung di kalangan peniaga dan pembeli lelaki selepas azan pada hari Jumaat perlu dipandang serius atau ia akan berterusan. Lebih kurang menyenangkan, apabila melihat peniaga-peniaga ini berkhemah di luar masjid, mengambil untung atas perkumpulan umat Islam yang ingin menunaikan solat Jumaat, sedang mereka menjadi penyebab kepada dosa

PENGHARAMAN JUAL BELI SELEPAS AZAN DI HARI JUMAAT
Solat Jumaat adalah wajib hanya ke atas lelaki baligh dan bukan wanita. 
Justeru setiap urusniaga di antara wanita dengan wanita selepas azan pertama atau kedua dikumandangkan pada hari Jumaat adalah sah dan harus. Justeru, ia tidak termasuk di dalam perbincangan para ulama dan bukan pula fokus artikel ini. Ia adalah satu keharusan yang disepakati oleh keempat-empat mazhab terbesar dalam Fiqh Islam.
Demikian juga halnya bagi mereka yang tidak wajib solat jumaat kerana sebab lain seperti sakit, musafir dan sebagainya.
Perbincangan hukum hanya berkisar kepada para lelaki, sama ada peniaga lelaki, pembeli lelaki atau kedua-duanya sekali yang sihat, baligh dan tidak bermusafir.
 
Asas hukum adalah dari surah al-Jumaat ayat 9 yang maksud-Nya:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِي لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
Ertinya :Hai orang-orang yang beriman, apabila diseru untuk menunaikan sembahyang pada hari Jumat, maka bersegeralah kamu kepada mengingat Allah dan tinggalkanlah jual beli. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. 

AZAN PERTAMA ATAU KEDUA?
Perlu difahami bahawa azan Jumaat di zaman Nabi s.a.w, Abu Bakar as-Siddiq r.a dan Umar r.a hanyalah sekali sahaja, iaitu di ketika khatib (imam) naik ke atas mimbar untuk memulakan khutbah. 
Di zaman pemerintahan khalifah Uthman r.a, bilangan umat Islam bertambah lalu diperkenalkan azan kedua dan seterusnya ketiga (berfungsi sebagai iqamah).
Namun, hasil daripada kewujudan lebih dari satu azan selepas zaman Uthman, para ulama sekali lagi perlu berijtihad dalam menentukan azan manakah yang mesti tiada lagi jual beli selepasnya. Mazhab Maliki dan Hanbali jelas dan tegas bahawa pengharaman adalah selepas azan kedua iaitu di ketika khatib sudah naik ke atas mimbar, ia juga bertepatan dengan suasana di ketika turunnya ayat Al-Quran, para masa hayat baginda Nabi s.a.w.[2]
Imam At-Tohawi Al-Hanafi menegaskan :-
المعتبر الأذان عند المنبر بعد خروج الإمام ، فإنه هو الأصل الذي كان للجمعة على عهد رسول الله صلى الله عليه وسلم
Ertinya : Azan yang terpakai (dalam hal ini) adalah yang ketika keluar imam di atas mimbar, maka itulah yang asal sebagaimana Jumaat di zaman baginda Nabi s.a.w (Mukhtasar at-Tohawi, hlm 24)
Namun demikian, ulama mazhab Hanafi kelihatan mempunyai berbilang pandangan dengan majoriti di antara mereka berijtihad azan kedua adalah ‘pasti haram', cuma terdapat sebahagian besar mereka yang juga berpendapat pengharaman bermula sejak dari azan pertama (azan masuk waktu) lagi atau selepas tergelincirnya matahari pada hari tersebut.[3] Ini bermakna, mazhab Hanafi lebih tegas dalam hal ini dan disepakati oleh keempat-empat mazhab, berjual beli selepas azan kedua adalah haram.
Imam Ibn Kathir Al-Syafie menyebut :
اتفق العلماء على تحريم البيع بعد النداء الثاني
Ertinya : Para ulama bersepakat berkenaan pengharaman jualbeli selepas azan kedua ( Tafsir Ibn Kathir, 4/367)
BERDOSA SAHAJA ATAU AQAD JUGA BATAL?
Walaupun berjualbeli di waktu itu adalah haram yang beerti berdosa atas si penjual dan pembeli, namun adakah aqad jual beli mereka terbatal?
Jika kesalahan ini dilakukan, dosa yang ditanggung adalah satu peringkat, manakala sah batal transaksi itu pula adalah satu peringkat yang lain. Jika aqad tidak sah, beerti pemilikan harga yang diperolehi oleh penjual adalah batal dan demikian juga pemilikan pembeli ke atas barangan beliannya. Jika itu berlaku, beerti kedua-dua mereka menggunakan harta milik orang lain dan berterusan keadaan itu sehingga akhir hayat mereka dalam keadaan penuh syubhat dan bermasalah.
Dalam hal ini, para ulama tidak sepakat dalam menanggapi kesahihan atau terbatalnya aqad. Para Ulama terbahagi kepada dua kumpulan :
1 : Aqad adalah sah dan hanya dosa ditanggung oleh penjual dan pembeli. Ia adalah ijtihad dari mazhab Hanafi, Syafie dan sebahagian Maliki.
2 : Aqad batal dan berdosa ; Ia adalah pendapat mazhab Hanbali dan majoriti Maliki.
Namun, berdasarkan penelitian, pendapat pertama adalah lebih kukuh, khususnya adalah rukun dan syarat jual beli telah semuanya dipenuhi, kecuali ia melanggar waktu jualan yang diharamkan sahaja, atas kesalahn itu dosa sahaja ditanggung tanpa pembatalan aqad.  
Apapun, amat perlu umat Islam di Malaysia dan dimana sahaja untuk lebih berhati-hati dalam hal ini. Justeru, amat digalakkan agar dapat dinasihatkan kepada para peniaga dan semua warga Muslim yang wajib ke atas solat Jumaat untuk menghindari kesalahan ini. Kita bimbang,akibat kejahilan, ramai yang melanggarnya secara berulang kali.
 
KESIMPULAN
Kesimpulan, jual beli itu akan jatuh haram pada seorang lelaki  hanya apabila:
a) Dilakukan selepas azan kedua sewaktu imam berada di atas mimbar.
b) Dilakukan oleh lelaki (sama ada sebagai peniaga atau penjual) yang wajib solat Jumaat.
c) Mengetahui berkenaan hukum haram ini, dan wajiblah ke atas individu mukallaf untuk mempelajarinya. 
Wajib pula untuk menyampaikannya bagi yang mengetahui.
 
 
Saya amat berharap agar para khatib dapat mengingatkan perkara ini setiap kali mereka berada di atas mimbar, juga diingatkan oleh para bilal sebelum mereka melaungkan azan kedua. Digalakkan pula bagi orang ramai untuk mengedarkan tulisan ini di masjid-masjid bagi menyedarkan orang ramai.
Sekian,
26 Oktober 2009 


p/s : ayah2 dan atok2 semua harus mengetahui semua ini, sebarkan. tq from manishatisyaza.

Thursday, January 6, 2011

Assalamualaikum 2011

hellu deary2 yang cantik manis hensem,apa khabar anak2 dan keluarga terchinta?
saya ok, semuanya ok, tapi dah 6 hari masuk 2011,
best tak?
pada saya biasa2 saja, selain dari kehidupan yang biasa2, saya pun biasa2 aje la heh.
ada satu hari tu je memang rasa tak best, well maybe because cintahati saya tiada bersama.
tapi saya bersyukur walaupun dia jauh dari saya,tapi saya dekat dengan keluarga saya sendiri.
hati memang rindu, tapi kena la paham bahawasanya (ayat tak buleh blah) kami tergolong dalam kelompok 'necessary sarifice'.
ok, cerita laki bini tak yah cerita banyak2, tak bagus untuk kesihatan blog :p

hari ini sebenarnya angel 1 berumur 3 tahun satu bulan,
banyaknya perangai dia sampai saya kadang2 nak menjerit time out!
dia punya eksyen dengan saya memang tak boleh blah punye.
sebab apa saya kata eksyen, sebab tok dia always and always on his side
  apa boleh buat bersabar sajalah, tak baik marah2 anak nanti cepat tua sapa susah hehe.
lagipun dia tak cukup kasih sayang,
yela ayahnya kan tak ada sini (iyela tu, tunggu hang blik island tgk mcmana hang eksyen sama ibu)
tetap saya sayang dan rindu perangainya, marah2 pun dlm 30minit pastu surut arr bile dia sengih sengih panggil ibu..ibu...

angel 2 macam biasa membesar dengan jayanya (eh...comelnya),
selera selalu ada tak kira baru bangun tidur beberapa saat yanglalu boleh telan biskut.
bila dapat seorang anak yang tak mahu makan, dan seorang yang terlalu sukakan makan saya memang biarkan saja angel 2 nak makan apa,
sebab seksa tengok anak yangtak mahu makan (angel 1)...
dan banyak vocab yang angel 2 sudah mastered, but the girl still refusing to call me ibu.sigh!
(itu turun temurun dari anak pertama, angels2 saya ayat pertama keluar mulut adalah TOK!)
betapa speselnya tempat TOK dihati mereka.

saya pulak, hehe, malu betul nak story,
dalam proses nak kasik cun skit,tapi sebab sekarang saya bukan di island, jadi kena tangguh dulu.
adalah sangat merugikan berdiet bila mak kita masak sikit punye sedap, ish ish ish.
hehehe, saya tengah senyum sendiri ni, nak diet tapi ragu2 sebab nanti kalu dah balik island rindu rinduan masakan mak sapa susah....saya jugak susah muhahahahaha.

permulaan 2011 adalah alhamdulillah, dan perjalanannya mudah-mudahan baik2 belaka.
insyaallah.



Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah
Insya Allah you’ll find your way
Every time you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah
 
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way
Insya Allah we’ll find the way



Thursday, December 23, 2010

searching your soul with Rahayu

salam barakah deary,who ever you are.apa khabar hari ini?

sesiapa yang pernah baca nagamerahputih dulu mesti ada terbaca sedikit artikel yang saya kumpulkan dan edit (kalau tak rajin,copy paste saja).artikel yang saya maksudkan adalah artikel yang menceritakan perihal akhirat, kehidupan seharian, pendidikan anak2 dan pelbagai kupasan tajuk2 menarik.
sememangnya mengikut perintah Allah,berlandas dan bersyariatkan Al quran dan sunnah Nabi Muhammad S.A.W.
lama saya berhenti untuk menterbitkan kembali artikel2 sebegitu walaupun saya banyak sumber2 yahoo group.saya bukan fanatik,tapi saya ingin berkongsi ilmu dengan sesiapa yang singgah disana.
saya gemar membaca balik sebab kita manusia banyak lalai dan leka dalam 8 jam bekerja dan 8 jam berehat (8 jam lagi kan untuk tidur?).
belum tentu dalam tempoh 16 jam hari isnin akan saya ingat pada 16 jam hari selasa.
saya suka artikel2 tersebut kerana membuatkan saya mengagungi Allah S.W.T, menjadikan diri saya lebih pembaca, lebih bertoleransi dan knowledgeable dalam mendidik anak, juga mengingatkan saya pada hari akhirat, kerana dunia adalah SEMENTARA.
saya..seorang pelupa.
saya selalu dibuai keindahan duniawi,
saya perlu ingat,demi ayah & ma,suami,anak2,dan semua muslimin dan muslimat dimuka bumi Allah S.W.T.
saya mahu semua mencari syurga di akhirat.
dan saya mahu sesiapa yang membaca mempunyai niat yang sama.
tapi lama kelamaan dek masa yang sentiasa penuh (walaupun saya homemaker,saya busy tau) dan penat dihujung hari, saya pinggirkan artikel itu termasuk yang terperam didalam draft sekian lama.


17 dec 2010,saya rasa nak terbitkan semula (republish) semua artikel dan menambah artikel2 yang baru, membuak-membuak pulak tu.
kenapa 17 dec 2010?
sebab saya dimaklumkan ......... seorang pensyarah di Multimedia University Melaka,
sekarang sedang meneruskan pengajian PHD selepas MBA,
seorang trainer dalam entrepreneurial behavior,personal development dan survival skills.
orang yang sama juga telah menulis sebuah buku "Why I Skipped Class"-2009.
ADA masa untuk berkongsi ilmu, saya quote penulisannya LEARN, UNLEARN, RELEARN.
click here and you please read more to understand her intention of creating SYS.

jadi, jam ini ..saya umumkan saya akan buat satu link pages untuk artikel2 yang pernah saya keluarkan dan juga saya akan mencari topik2 hangat dipasaran, 
puas saya mencari nama sebelum ini untuk diletakkan sebagai tajuk utama artikel2 tersebut.

bila saja saya terbaca 
" This blog is to share with you the ways on how each and one of us, especially Muslims, get to search our inner souls…our inner self, to achieve what God, the All-Mighty wants us all to achieve…to be with Him , next to our dearest Prophet Muhammad (pbuh) forever…in His heavens that He has created for us."
jadi saya namakan sebagai
"Soul Search Series", supaya dapat dijadikan rujukan bagi yang dahagakan ilmu dan mencari jannah.
insyaallah.
Link tersebut ada disebelah kanan, item ke 3 dari atas.





p/s : harap penulis blog itu tak marah la,takut juga dikatakan copy cat :(






Tuesday, December 21, 2010

aiseyman....

.........angel 2 has a runny nose this morning,
shortly after, angel 1 also.yisshhhh!

my bad,i gave them ice-cream yesterday.
siap la berperang makan ubat!

Friday, December 17, 2010

naik buai


above picture was taken on 12 dec 2010.
both at age 3 year 6 days and 1 year 5 months.
both were tied to the swing because tokki's cronic idea,scared of cucus falling down.
both have no idea that we'll be coming back to island,no buai.
hope both is going to be fine,and jangan eksyen with ibu.
And ibu do not be too soapy,drama queen with her ibu.okeyy?
(sob sob)

heart


either for her,or me,or both.
different cases,but same feeling.
since i also bleed,like....everyday.
sigh.

Wednesday, December 15, 2010

nasi arab putrajaya

heluu,
since mum's kitchen is being repaired because of countless bocor sana sini,
we cannot cook,for about 5 days kot.
today is 1st day only.
so ayah ajak to saaba restaurant in putrajaya.
he has been dreaming about eating 2 pieces kebab there,
well..we shall see whether he can stuff that kebab inside his tummy.

angel 2 is still sleeping,i have to get ready,tata.
p/s : sweetheart, i miss u so much,please and please, kemas rumah ya,kami mahu pulang....
p/p/s : mum have made me baju kurung pattern,esok/bila2 senang hehe i try to cut into fabric.wish me luck.

Tuesday, December 14, 2010

1st, 2nd, and 3rd trial of sewing




 yahoo!
i've made it.i've made it.
alhamdulillah.
from right to left,
angel 2 first trial s/less dress (cream with small red flower)
angel 2 second trial s/less dress (dark purple with small yellow flower)
ibu 3rd blouse. (off course yg besar)
macam mimpi jahit baju2 tu. heh!

i'll update more,later.now angels bising,kurang kasih sayang sebab leka jahit baju2 itu.



Monday, December 13, 2010

expot dan impot

secara rasminya saya dah expot dan impot post2 yang lama dari nagamerahputih.
rasa sayang nak tinggalkan entry2 tak matang saya mcmtu saja.
blog nagamerahputih pun sekejap ok,sekejap ko.
kan saya dah cakap saya malas nak tweak the code,atau investigate what is really happening to the blog.
tahap cipan punya malas!

angels2 dah tido, saya pun nak tido.nite2 manishatisyaza,
doa tido dulu,
allahumma bismika ahya wa amut.amin.

p/s : tido takmo nangis2,ngingau tau angels ku.ibu love u both.

half empty

13 dec 2010
this morning i received news from sweetheart that he will be out tomorrow.
meaning that i have to get ready and pack,
for coming home to island.
meaning that i am going to be busy bee with BAKAT (or no big respo ajk anymore perhaps 2011?)
meaning that i have to be ready to take care my angels(alone)
meaning that me and angels going to leave my mum(again?)
should i be happy, or sad?
half-half i think.... 
hum.

this morning also mum told me angel #1 had threatened her
"nak balik island,nak balik island"
and she replied "go la, i hv no problem"
just because of he refused to take his morning bath
already know how to make tok's heart shake ehh?
(pandai mengugut!)

Saturday, December 11, 2010

GENIE IN MY HAND

11 dec 2010

genie oh genie.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

today i have no intention whatsoever to think what had happened yesterday.
dah memang tak de rejeki di harvey norman.
tak pe, nanti2.kena kumpul duit sendiri sob sob.
agak payah disitu.

so pagi ni i asked mum to tag along with my angels to carrefour bandar puchong.
she agreed, she looked boring though duduk rumah takde aktiviti.
lagipun nak tengok barang apa di carrefour since masa duduk johor dulu slalu pi sana,
this time,island mana ada carrefour.
some people said better value for money there.
so we go outing to carrefour la,sebab belon kan dah naik,belon naik means carrefour dah bukak arr.
sekali TAK!
sabo jela,belon tu tulis akan dibuka.
siut je.
bukan ke kalu naik belon ats bumbung dia tinggi2 means dah bukak ke
kita orang kena tipu.buang masa!
sebab dah keluarkan,harus cari tempat lain nak pergi,
KLCC dh terlambat dh tengahri nih,
ioi mcm boring je slalu pegi,
empire subanglagi la maha bored!
mahal pun satu air segelas belum tentu.
ok la carrefour subang will do she said.
zus zass we go, sampai.
we round2 nagoya,tengok kain fuiiyo lawo2 tapi sales kata harga naik dah semua,
esspecially cotton.kesian cotton!sapa suruh jadi trend baju kurung tahun ini?kan dah up harga!
then masuk carrefour,(saja carik pasal nakkk gak tengok apa brand ada).
brother man, brother semlm yang tak jadik angkat sama laptop hotpink!
ok kite keluar carrefour ahhh,
terluka rasanya (uuuweeekkk kat diri sendiri)

pusing2,ma cakap jom pi tengok singer kt bawah,aritu tak tengok betul2 kan.
i like what....whaT..whAT...wHAT...WHAT!!!!

*picture googled,i will update mine later.

saya dapat ni kertas putih!
saya dapat mesin jahit singer 70's retro flowers! (genie 1974)
ma saya belikan ni...
i like it so much,saya rasa nak peluk cium dia time tu dalam kedai,
tapi malu ibu-anak-dua terkinja2peluk ma dia kang,
saya amat, amat happy, amat2 sayang dengan mesin ni.
saya dah jatuh cinta,
turun escalator pun dah nampak,color very cun,
harga very2 nice,
saya suka! (dah,lepas ni takyah mimpi mesin jahit jatuh dari langit,berat tau 20kilo mesin nih)


p/s : ma...tq for buying me this precious gift. i really appreciate and will make good use of this machine.no words can make me thank you, but thank you ma.i love u (not because you bought this,but because i really love u and i never say it loud enough thru out my 31 years of me living out from you).hanya Allah mampu membalas kasih sayangmu padaku.

p/p/s : entry ini bukan untuk menunjuk,saya cuma buat sebagai tanda ingatan hadiah dari ma,dan betapa rasa gembiranya saya dapat apa yang saya mahu.

p/p/p/s : please make an entry about special genie,
and update how she is going to be used.since i am her new owner ;-)



thisss close u know! (rapatkan ibu jari dan jari telunjuk anda)

10 dec 2010
salam deary manishatisyaza!
apa kabo arini?arini saya happppiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sangat2 lah rasa macam budak darjah 6 dapat birthday present.

kan semalam saya cakap nak pi ikea kan?
then tiba ikea, saya dan ma berpecah dengan ayah,
kami berdua, dengan lagi dua orang budak botak kiut tu bergendeng semua pi ikano jeng jeng jeng.
jalan punya jalan,(rasanya dengan hubby pun tak pernah jalan tegar semua kiosk pun buat lawatan),
ma biasa ar mau cari baju stail orang muda (alololo ma jangan mara arr, hati kan muda),saya pun tumpang walaupun poket tak danyer kembung, sempit2 gitu.

part yang saya paling2 best nak cite ni ha..
saya ajak ma masuk harvey norman,hajatnya konon nak tengok apa brand mesin jahit dia jual.
yang ma lak memang angau laptop vaio hot pink dari mula2 keluaran sampai arini nak beli tak.tak belipun.skali tu dia mcm minat(MACAM TAU)

borak2 dengan abang harvey tu,dia kasik price itu gak tak kurang satu sen, tp dia kata boleh bagi free gift menarik.tengah hot ni!
ma pun mcm kucing keresahan tunggu makanan tak sampai2 tuan tak bagi makan,
on la, tapi yang tak bestnya ayah lak takde.
ishhhh,bini mithali tu kena tunggu laki kesayangan dia,
walaupun pakai duit sendirian berhad,tp still dia nak tanya.amatlah 'loving' hehehehee jgn maraaa.
saya pun mencelah, mesin jahit brand brother bagi berapa,
skali dia kata dia boleh kurangkan rm100.telan air liur saya kat situ.
tapi saya telan pastu buat muka manja budak umur 12tahun dengan ma,
saya kelip2,sengih2, skali tu laju je,"errr kalu sponsor birthday present hehehehe" mulut saya.
takde cover2 dah sebab air liur saya meleleh sangat2 sib baik sempat kesat sebelum jatuh.
(oooohhhhh,mana angels2 saya masa tu saya pun ingat2 lupa,ada dlm cabby masing2 kot)
saya nak,,,,saya nak sangat ma...saya memang teringin nak mesin jahit sebab saya tengah "GILA" nak menjahit.
saya nak....
skali tu ma saya senyum mcm senyum ok bolehle kalu pasal bodek orang no1 (senyum paksa rela kot),
skali tu ayah saya "cepatlah,i lapar.."
ma saya memang pantang dengar ayah kata lapar,cepat2 dia akan cut off whatever she's doing,untuk menunaikan hajat lapar sumai terchinta itu.
"okla,aunty datang lain kali",
dan kitaorang pun blah. saya nganga sedih nak meraung pun ada.
errr,saya ok jela,kontrol ayu anak dua malu arr parent tak belikan apa yang saya naaaakkkkkk sgt.
blah pi makan,sib baik sedap kat kg penchala,
balik rumah sebab adik pun dah nak abis kerja nak amik dia pulak,
skali tu dah nak petang maghrib,
"memang tak jadi beli la lyy.dh balik umah tgk laptop vaio 15 tahun lampau rasa sayang pulak,baik beli benda best"(benda best - biar saya je yg paham, u blog tak payah paham k)
ma saya pelan2 kayuh, setkan mind dia.

saya pun...heheee,tak pe la.memang kalu ikutkan tak penting pun semata2 geram hotpink,
baik beli benda best tu,menyokong ,gila itu mak aku tuh!......

see,terbaikkk punya,
i WAS THISSSS CLOSE to get my dream sewing machine uwaaaaaaaaa...
alalallaala.bye lah.
saya nak tidur mimpikan dapat mesin jahit jatuh dari langit!

Friday, December 10, 2010

ikea

10 dec 2010
this morning father complained that ikea swiped his citibank cc twice for the same transaction,last week.
walaaa......how come arr!
the amount nearly rm100.so got to chase their customer service asap.
(citibank advised)
ok la sweetheart syaza, off to ikea with mum,father,off course my permanent handbag also,
my two darling angels.
bye2!

Thursday, December 9, 2010

kesian dia batuk

 9 dec 2010
assalamualaikum manishati syaza.pekaba?saya dan angel 2 kurang sihat huhu.
kami dah batuk laaaaamaaaaaaaa, ada la dalam 2 minggu lebih kot.
tido pun tak berapa nak lena asyik batuk aje.
sedih saya tau....

dah bersudu2 makan ubat batuk, madu apatah lagi, naik jemu telan, saya pun sampai jemu nak bagi angel 2 makan madu.sepatutnya makan 3 hari berturut2 selepas/sejurus bgn tidur pepagi membantu, tapi kali ni hisshhhh tak baik2 gak.kenapa la sampai mcmni skali.

sedih tau tengok angel 2 sedap2 tido,pastu terbatuk.
nasib baik tak macam angel 1, kalu batuk sure confirm muntah punya.
tapi angel 1 tido dengan ma,so tak la tensen sangat.
minta2 cepat la baik batuk ni.
sakit dah tulang rusuk kiri kanan dok batuk aje.
and saya rasa angel 2 pun rasa yang sama (kot!)
ok la, mata mcm ngantok,penangan ubat batuk!
nite2!

Monday, December 6, 2010

selamat hari lahir ke 3, my angel #1!

6 dec 2010



salam sayang,
ibu ni,
ibu nak wish selamat hari lahir pada aydan.
walaupun aydan satu hari hari ini ada je buat perangai tapi ibu cool aje sebab arini birthday aydan kan.
esok kalu wat perangai siapppp k,hehehee.

tak kira la buat perangai ke tak buat perangai ke,
ibu dan ayah tetap sayang aydan.
semoga aydan dilindungi Allah S.W.T, dan diberkati hidupmu sepanjang hayat nak.
ibu sayang aydan,
take care,
-ibu yang cool ('sangatlah')-

happy big 3 aydan!


sayangibu,
selamat hari lahir ke 3 sayang,
love u so much baby.....muuuahsssssss

p/s : arini aydan punya mood rollercoster betul.humph!!

Tuesday, November 30, 2010

my not so new hobby ** cross stiching **

as far as i can remember, flea market is one good family outing that my family enjoyed.
be it car boot sale ceruk hulu mana, or a flea market that have a stadium size (shah alam)..we will go.
a sucker for vintage, pre-used merchandise.

yesterday trip was nonetheless an exciting outing, but quite hectic and tiring when angel 1 kept bugging for a new toy and angel 2 want to sleep badly...ekkk! wrong timing baby!
my mum purchased a very lovely rose printed home made new dress for angel 2 and a vintage (new made) Volkswagen 1967 model car for angel 1.
both happy, but im not that happy since mum loves to splurge on cucus, and that makes them manja!

but of course they behaved and made our outing much breather.
mum bought her pantang tengok barang antik vintage teapot and few of hers.
to my surprise, there is one booth selling cross stich patterns/charts.
uuuuuwwww...
i never realized about her booth before.duuh!!eyes rolling!

i never bragged about my passion for cross stich, 
well..i dont think people wanted to know what i did to pass my time eh kertas putih?
or people would not believe that i like to that actually
i did some cross stitch back then,well...maybe before angel 1 came.
i cross stiched :

1. my own name on the carry bag (ETR class project and hubby used it as recycle bag)
2. a vintage car model forgotten for my mum
3. word of BISMILLAHHIRRAHMA NIRRAHIM for my parent in law's house
4. unfinished flower in the vase pattern,(i stopped when i conceive angel 1,i was nausea ALL THE TIME)

back to the booth,hehe,
there were so many many many charts using DMC, the owner is selling quite reasonable price for the photocopied charts (but didn't she worries about copyright issue? humm..)
since myself has a few collections, i could not resist myself to have a peek and i landed on one cute alphabets with cute birdie images chart. 
i took!
well, mum has LOTS of DMC thread, maybe i can kecek hers (come, evil laugh with me!hehe!)
i bought for RM5/chart.ok la tu.

i think i am going to continue my long forgotten hobby, which is cross stiching and sewing.
i might be striving mad since my mum said keras tangan.
it is a challenge for me (the sewing part not cross stitch)

Monday, November 29, 2010

angel #2

29 nov 2010
this morning angel 2 woke up with blister and swollen face,
what is wrong with her, no wonder she kept pounding and crying yesterday night.
maybe because of elixir vitamin that doctor gave her?
or maybe because of kembung fish or kuih bingka nyonya yesterday?
or some bugs bite her maybe?
hum....makes me wonder until now.
sayang ibu,sayang ibu.
hope u can overcome, and no itchiness come for you ya sayang.

ibu got to shower, tata!

my new hobby :: sewing/stiching ::

i made it, i made it!
i have taken up a new hobby,since angel 2 is a girl and there is tonnes of sewing project to be achieved by me!
the first dress finished on 26 nov 2010, one hundred percent completed by 27 nov 2010.
it took me almost 1 week for a simple sleeveless dress pattern(which the pattern ...of course copied from rae).

material bought in kamdar ioi.
i  bought 2m of different design, a very el cheapo material about rm 3++ each.
cannot wait to do dress no 2.
hopefully it will turn out to be a nice no senget benget what so ever.
well, i felt proud, am giving myself 45% grade.
i need more improvement on sewing technique, stitching, finishing.

ooohh, and i saw one fabric with celoreng pattern (might take 2m for angel 1 pant & angel 2 dress, see how hehe)

note to myself : i have little experience, the last stitching/sewing project was a quilt cover for my sweetheart.well, things we do when we are madly in love LOL!
not forgetting a simple carry bag for ETR class project,still intact and sweetheart use it as his recycle bag.

Tuesday, November 23, 2010

angel #1

23 nov 2010
masa pertama kali saya 'jumpa' angel 1,
saya tak sangka dia yang saya carry 9 bulan berat sungguh setiap 15minit nak terkencing,
tapi bila keluar kiut miut saje 2.58 kg.
sangat2 putih, matanya sepet,kulitnya merah sgt2,
sangat comel dimata saya.
dalam sakit c-section pun saya teringin nak peluk cium angel 1 saya yang menggigil2 lepas 'keluar ikut tingkap', cuma gynae saya tak nak layan sebab mungkin dia rasa saya tak fit untuk peluk baby.
saya sebenarnya menggigil separuh mati, 
saya tak pernah ucapkan pada sesiapa, tapi perasaan saya masa tu sangat2 takut.
saya tak pernah masuk hospital, apatah lagi masuk ubat atau air dalam badan,apatah lagi doktor kerat perut saya lak tu.sungguh trauma!
amat payah untuk saya ingatkan siapa didepan saya,tapi saya boleh rasa satu 'warm feeling',saya tak perlu takut dengan mereka2 yang senyum dan bertanya.
itu family dan cintahati saya rupanya,penangan half body epidural rupanya berlainan setiap individu.
saya ingat tak ingat mereka itu siapa.tapi saya tahu mereka2 itu saya kenal dan saya 'percaya'
seram kan?
tapi saya okey selepas 2 jam macamtu.
tapi angel 1 saya baik sangat tunggu saya recover satu malam (walaupun saya rasa saya dengar dia asyik menangis kat nursery mungkin rindukan saya, atau mahukan booby haknya).
saya balik selepas hari ke3,
punya saya excited nak balik rumah cuddle2 dengan angel 1
saya keluar dari columbia asia dengan hidung kembang setaman.
i am a proud momma!

 *
 *
 *
rupanya angel 1 suka menangis,
pagi petang siang malam menangis aje tahunya,
dalam sehari, 5 jam dia tidur,lebihan 19 jam dia menangis.
saya yang memula proud, jadi huru hara sangat
dengan sakit operation lagi
dengan dengar dia menangis lagi,
sib baik mum saya sangat2 helpful semua segi
dia tak mahu saya menangis, walaupun saya tahu dia pun kadang2 nangis tengok kenapa la cucu dia suka menangis kot.
saya tatau kenapa dia menangis, kembung perut ke,sejuk ke,lapar ke (mitos sebab saya fully breastfeed),pening ke,habuk ke,sakit dalaman ke,
segala segi saya dan family cuba mencari punca.
saya dengan tak berapa nak normal sebab tensen hari2 telefon cintahati mengadu, menangis,bergaduh dengan emosi sendiri.
angel 1 sangat comel, cute, tapi kadang2 saya rasa hilang sabar.
sampai satu hari,puas mencari uztaz/orang yg pandai mengubat,
saya bertemu dengan uztaz ishak di kajang saujana impian,semuanya ketentuan Allah,memberikan peluang untuk saya melalui pakcik di kajang.
beliau orang kelima saya berubat.
umur 4 bulan genap angel 1 tidak lagi menangis, saya pun sama le.
hari bertambah ceria, semuanya ok sudah.
nampak pelangi dalam hati.
nanti sambung lagi.

Sunday, November 21, 2010

tujuh.puluh.dua.ribu minit

21 nov 2010
nite nite manishatiku..
eh dah jam 0015 belum tido lagi?esok dua angels buat perangai saya yang tensen jugak sebab saya tido lambat.
ehh, lupa ..saya kan duduk dengan parent sekarang ni,hehehehe(gelak besar2 an)
nk bangun jam 12 noon pun boleh kot kuikui.
tapi takde la sampai mcmtu ish ish.
cuma jatuh arr waterface kat ayah saya(mulut laser).

saya nak tido tapi mata tak mengantok,
nak continue projek cross stich malas nak pi bukak lampu,
projek dress angel #2 pun saya tak start apa lagi,
semua benda takde mood,
nak tengok series pun macam malas aje.
apa kena saya ni,semua serba tak kena,
semuanya malas aiiiisssshhhhh men!
oooo,patut la saya jadi mcmni.lupa nak flash!
tadi cintahati berjaya 'mengontek' saya,
cintahati mms gambar dia,
saya terkejut gak sebab macam..macam....bontot kuali kenduri(putih skitttt je),
dia kira lagi 50 hari untuk berjumpa kembali,
50 hari tu bersamaan 1200 jam,
atau 72,000 minit
lammaaaaaaanya sob sob sob!
saya nak pi emo sendiri la.
byebye kertas putih sob sob (meleleh air hidung aje lebihh)

ya Allah ya Tuhanku,lindungilah cintahati saya :-(
saya amat rindu, amat risau keadaannya.



Tuesday, November 16, 2010

manishatisyaza

aluuuu you,
hari ni saya good mood,sebab sakit cramp dua hari sudah hilang,kalau tak mcm nak tercabut bontot saya tahan sakit.
cuma jiwa je rindu pada cintahati saya,dia jauh.saya kat sini,dia kat sana.nasib baik ada dua angel saya,takla saya gila rindu sorang2,boleh saya share rindu dengan angels.
angels saya pun pandai rindu tau,kalau saya naik angin marah skit,mesti tepekik telolong ayah ayah!
huh! typical me,saya pun telolong gak tension ..tapi dalam hati saja ehehe.

saya nak ingatkan kotak minda lemah saya ni,kenapa saya pilih manishatisyaza...
saya dan cintahati.. bila bgabung nama jadik syaza,
nama ke3 my angels pun kami boh syaza.
biar tegeliat orang nak ingat ada first second last name hehe.
tak le,bukan nak dera orang.
saya dan cintahati sepakat masa pregnant angel 1,kami letakkan nama SYAZA sebagai tanda kasih sayang rindu dendam (auuuwwww jiwang kareettt) kami selama 6 tahun bercinta baru dapat bersama sebagai suami isteri (alhamdulillah).
kami banyak harungi susah senang bersama sepanjang 6 tahun,
cintahati banyak membantu jiwa saya dalam mengekalkan 'sanity' dalam kamus hidup saya.
kalu kertas putih kenal saya,saya ini complicated skit.saya cepat moody,tp cepat pulak happy.
lagipun syaza membawa makna 'keharuman', sapa suka yang busuk2 dlm rumahtangga kan kan kan?

moga angels kami membawa keharuman & ketenangan dalam hidup kami.
amin.
so terwujudlah manishati(sweetheart)syaza.
tapi tatau la pulak kalu cerita2 masam pun ado ;-)
-16 nov 2010-

Monday, November 15, 2010

hari dua malam satu

hai manishatisyaza!
apa cerita dapat tempat didunia maya ni 2 hari 1 malam,best ke?kalu boleh jawap mesti blog ni wekk kat saya hehe.
mesti blog tanya kenapa saya tak cukup dua blog,bukak lagi yg ke3?
TAMAK!
ish,bukan tamak le,memang nak delete blog2 tu,tp mcm mcm dengan cerita2 saya?
walaupun cinonet aje,tp still saya sayang cerita psl dua angel saya yg notty2 tu.huh!

takpe la kertas putih,i'll start all over again okey darling?
ok got to go,jaga diri baik2 ye manishatisyaza.
-15 nov 2010-

Sunday, November 14, 2010

saya (I) yang 'original'

assalamualaikum pada blog manishatisyaza.blogspot.com
hello!
apa yang speselnya hari ni?tak ada apa pun.
saja je saya nak kepoh.
sebenarnya ini bukan blog pertama,blog kedua pun bukan.
blog pertama saya buat masa baru2 kawin,masa tu baru bjinak2,last2 tersadai mcmtu je,
blog dua saya buat masa dapat anak dah,ok gak la
tup tup tiga empat hari lepas buat hal dengan photobucket,saya malas nak godek2,
macam buang masa je nak tanya sana sini,nak search for solution,
saya pun dah boring sebab rasanya saya tak being 'original' kt blog tu.
nak terangkan pun tak reti,so biaq pi la sini jadi tempat baru saya nak story telling.

hopefully sini tempat permanent saya,blog tiga.
faham tak kertas putih dan takde orang?paham semua?
(blog saya kan putih hehe,dan saya memang confident susah orang nak tau blog ni sebab saya tak bagitau sapa2.saya nak feel 'original' kat sini).
merepek ah,sikit2 original.

oh,
saya ada sepasang angel umur 3 tahun & 1 tahun 4bulan ,(ibu sayang both u)
dan cintahati tough saya 'sibaju hijau' (miss u much darling)!

(mcm tak cukup merepek,sambung lagi...)
dunia saya kecik je (walaupun saya size besar), tak caya nanti saya cerita kehidupan saya.
stay tune ye kertas putih!

-14 nov 2010-





Wednesday, November 10, 2010

Tuesday, November 9, 2010

almost half a year

...

i didn't bother to update my blog, not so much to story about, i am too busy with bakat since June.
there are times bila mood sungguh sungguh ada,story tarak and story ada tapi mood sungguh sungguh sumpah takda.
today's post is just to remind me that we are entering 2011 soon.
and soon will mark aydan as 3 years old with no progress of being diaper-less,talking and asking non stop
and for mr. abd.rahim to hit 59!

auny aisyah is leading on weight scale with 10kg equal to aydan (should i be happy or worried?-sigh-)

and before that, atleast this crappy blog has been updated (with craps of course hehe).

my two angels,
ibu love u so mucho!





* picture peram hari raya aidilftri 2010*